در این مقاله، همراه ما باشید تا همه جزئیات راجع به بهبود تجربه کاربری برای بهترین سئو را به شما توضیح دهیم و به این ترتیب، احتمال وقوع خطاهای مرتبط با تجربه کاربری در وبسایت شما که باعث کاهش رتبه در گوگل میشود، را کاهش دهید.
رسالت گوگل و تجربه کاربری: محوریت نتایج بهترین
هر کسب و کاری یک هدف و رسالتی دارد که در صورتی که به درستی انجام نشود، با مشکلاتی روبهرو میشود. رسالت گوگل چیست؟ این است که به مخاطبان بهترین پاسخ را ارائه دهد. یعنی بهترین وبسایتهایی که به سوالات مخاطبان پاسخ دادهاند، را به آنها نمایش دهد.
برای انتخاب بهترینها، گوگل از فاکتورهای سئوی محتوا و بکلینک استفاده میکند. اما علاوه بر اینها، گوگل باید توجه کند که آیا وبسایتی که از فاکتورهای سئو گذرانده، میتواند نیازها و ترجیحات کاربران را نیز برآورده کند یا خیر؟
در نهایت، گوگل میداند که اگر نتواند مخاطبان را با بهترین نتایج راضی کند، به سرنوشت ناموفقی میرسد. به همین دلیل، حتی با وجود قوانین سختگیرانه حق تکثیر و حمایت از حقوق ناشران، به برخی از محتواهای غیر قانونی نیز توجه میکند، زیرا در غیر این صورت، مخاطبان ممکن است به دنبال موتور جستجوهای دیگر بروند. به عبارت دیگر، تجربه کاربری برای گوگل بسیار مهم است چرا که به رسالتش، یعنی نمایش بهترین نتایج، عمل میکند و بدین ترتیب، موفقیت آن به این مسأله وابسته است.
تأثیر الگوریتم رفتاری در سئو: تجزیه و تحلیل مخاطبان
رتبهبندی بر اساس رفتار، که به عنوان سومین الگوریتم مهم در فهرست الگوریتمهای گوگل قرار دارد، واقعیتاً نمادی از اهمیت بالای تجربه کاربری در سئو است. این الگوریتم به طور چشمگیری بر روی رفتار کاربران تمرکز دارد تا اطمینان حاصل کند که تجربه کاربری در نتایج، مناسب باشد. این به چه معناست؟
در واقع، گوگل منابع محدودی برای ارزیابی فاکتورهای تجربه کاربری در وبسایتها دارد. این به این معناست که نمیتواند با استفاده از الگوریتمهای خود، به طور دقیق فاکتورهای تجربه کاربری را در وبسایتها بررسی کرده و به آنها امتیاز دهد. به عبارت دیگر، نمیتواند به دقت تشخیص دهد که رنگهای وبسایت جذاب یا مزاحم هستند. اما به جای آن، میتواند یک کار بهتر انجام دهد و آن هم با بررسی و تجزیه و تحلیل رفتار کاربر است! اینطور، با بررسی واکنش کاربر به وبسایت، میتواند متوجه شود که آیا تجربه کاربری وبسایت خوب است یا خیر. (البته، معیار گوگل تنها رفتار یک کاربر نیست و رفتار تمام کاربران را مورد بررسی قرار میدهد.)
بنابراین، الگوریتمهایی مانند “رتبهبندی بر اساس رفتار” به طور واقعی بر روی رفتار کاربران در وبسایتها تمرکز دارند و با بررسی عواملی مانند نرخ خروج، مدت زمان بازدید و نرخ کلیک، درباره وبسایت مورد نظر قضاوت میکنند. در ادامه، درباره این فاکتورها به تفصیل بیشتر صحبت خواهیم کرد.
آمارهای کلیدی تجربه کاربری و سئو
در ادامه به طور خلاصه ولی با زبان ساده درباره مهمترین فاکتورهای تجربه کاربری و البته سئو در وبسایتتان میگوییم:
نرخ کلیک: این آمار نشان میدهد که چه تعداد کاربر در نتایج جستجو بر روی وبسایت شما کلیک کردهاند. عناصری مانند عنوان جذاب و برندسازی تأثیرگذار هستند. اما بخشی از این موضوع به این معناست که آیا کاربران روی سایت شما کلیک میکنند یا نه، که ممکن است به تجربه کاربری خوب یا بد آن مرتبط باشد.
نرخ پرش: این آمار نشان میدهد که چه تعداد کاربر بدون انجام عمل خاصی، مانند کلیک کردن، از وبسایت خارج میشوند. اگر کاربران در لحظات اولیه ورود به سایت شما آن را ترک کنند، این برای گوگل نشانهای از مشکلاتی مثل سرعت کم سایت یا عدم محتوای مناسب است.
زمان ماندگاری: این میزان زمانی است که کاربران در وبسایت شما سپری میکنند. اگر کاربران زمان زیادی در سایت شما بمانند، نشان میدهد که با فاکتورهای تجربه کاربری قوی، آنها را ترغیب به ماندن کردهاید.
تعداد صفحات جدید باز شده: این نشان میدهد که پس از ورود به هر صفحه، کاربران به چند صفحه جدید وارد شدهاند. هرچه کاربران بیشتری صفحات جدید را باز کنند و در آنها بمانند، نشان میدهد که توانستهاید تجربه جذابی برای آنها فراهم کنید.
تجربه کاربری و سئو: تکنیکها و نکات کلیدی
خب، نکات، موارد و مستنداتی که قبلاً بیان کردیم، در واقع نشان میدهند که گوگل بسیار بیشتر از آنچه بسیاری از متخصصان سئو فکر میکنند، به تجربه کاربری اهمیت میدهد. در ادامه به مهمترین تکنیکها و نکات تجربه کاربری که به بهبود قدرت سئوی وبسایت شما کمک میکند،خواهیم پرداخت.
-
سرعت وبسایت
با اطمینان میتوان گفت که سرعت وبسایت، جزء سه فاکتور اصلی نه تنها در تجربه کاربری بلکه در کل سئوی وبسایت است. جالب اینجاست که بر خلاف سایر فاکتورهای تجربه کاربری که گوگل نمیتواند آنها را بسنجد، توانایی ارزیابی سرعت وبسایت وجود دارد!
این به این معناست که گوگل برای اندازهگیری قدرت سئوی وبسایت شما نه تنها به رفتار کاربران توجه میکند، بلکه با استفاده از ابزارهای خود، مانند ابزار pagespeed، سرعت صفحات شما را اندازهگیری و در نظر میگیرد. با توجه به این موضوع، اگر قصد انجام یک کار برای بهبود تجربه کاربری خود را دارید، توصیه میکنیم که این کار بهبود سرعت وبسایت باشد.
-
اهمیت ساختار و ناوبری در تجربه کاربری و سئو
ممکن است در نگاه اول کمی طنزآمیز به نظر بیاید که پس از سالها استفاده از اینترنت و طراحی وبسایت، هنوز هم مجبوریم درباره اهمیت ساختار و ناوبری صحبت کنیم. اما با جستجوی چند کلمه کلیدی در وب فارسی و بررسی وبسایتها، متوجه میشوید که هنوز خیلی از آنها با این مشکل مواجه هستند.
به زبان ساده، اصول تجربه کاربری درباره ساختار وبسایت میگوید: مهم نیست که کاربر از چه راهی وارد صفحه وبسایت شما شده، بلکه او باید به راحتی ترین شکل ممکن به صفحات اصلی وبسایت و صفحات مرتبط دسترسی داشته باشد.
به عنوان مثال، اگر کاربر وارد صفحه خرید تلفن همراه شیائومی X3 در دیجیکالا شد، باید به راحتی بتواند به آدرس صفحه دسته بندی محصولات شیائومی، صفحه دسته بندی موبایل و غیره دسترسی داشته باشد. (با استفاده از لینکهای بردکرامب)
همچنین، باید توجه داشت که شما باید هم صفحات مهم را در اختیار مخاطب قرار دهید و هم او را گیج نکنید! یعنی اینکه یک منو با داشتن 20 لینک در آن، ممکن است به نظر شما بهترین راه حل برای نمایش صفحات مهم به کاربر باشد، در حالی که در واقع این فقط یک راه برای گیج کردن او است!
علاوه بر همهی اینها، به یاد داشته باشید که ساختار صحیح تأثیر مستقیمی بر روی ایندکس شدن صفحات و ظاهر شدن لینکهای وبسایت در نتایج جستجو دارد و به طور مستقیم بر سئوی شما تأثیر میگذارد.
-
سئو موبایل
شاید برایتان جالب باشد بدانید که مدتی است تعداد کاربران موبایلی در فضای وب، بیشتر از کاربران رایانهای شده است! این به این معناست که اگر همین الان به سرچ کنسول یا گوگل آنالیتیکس وبسایت خود رفته و آمار را بررسی کنید، احتمالاً متوجه خواهید شد که میان 50 تا 70 درصد از بازدیدکنندگان با استفاده از موبایل به وبسایت شما میآیند. بنابراین، سئوی موبایل به اهمیت بسیاری دست یافته است و بسیار مهم است که این کاربران چه تجربهای در وبسایت شما داشته باشند!
همین امر باعث شده که گوگل الگوریتم mobile-first index را معرفی کند. این الگوریتم به عمل معیار سئوی وبسایت شما را، نسخه موبایل آن قرار می دهد. به این معناست که گوگل امروزه برای ارزیابی قدرت سئوی وبسایت شما، نسخه موبایل را مورد بررسی قرار میدهد نه نسخه رایانهای.
خب، مهمترین اقدام برای بهینهسازی تجربه کاربری موبایلی وبسایت، ریسپانسیو بودن آن است. این به این معناست که زمانی که کاربر با موبایل خود به وبسایت شما میآید، المانها و عناصر درون صفحه به طور مناسبی با اندازه دستگاه کاربر تنظیم شوند تا او به راحتی به بخشهای مختلف صفحه دسترسی پیدا کند. علاوه بر این، سرعت بارگذاری وبسایت در نسخه موبایل نیز اهمیت زیادی دارد. برای بررسی ریسپانسیو بودن وبسایت از ابزارهای مربوطه استفاده کنید.
-
شناخت مخاطبان
شناخت مخاطبان هدف وبسایت، یکی از مسائل اساسی است که به بهبود تجربه کاربری و در نتیجه بهبود سئوی وبسایت شما کمک میکند. این به چه معناست؟ این به این معناست که اگر مخاطبان وبسایت یا حتی خوانندگان مقالات شما، افرادی با سن و سال بالا باشند، بهتر است اندازه فونت را بزرگتر کنید، از لحنی کمی رسمیتر استفاده کنید، بیشتر از رسانههای صوتی و تصویری در محتواها استفاده کنید و هر کاری انجام دهید تا مخاطبان شما تجربه بهتری داشته باشند!
-
زیبایی UI: کلید موفقیت در طراحی وبسایت
UI یا طراحی رابط کاربری در واقع زیبایی و ظاهر وبسایت شماست؛ به عبارت دیگر، مجموعه رنگها و جزئیات دیداری صفحه. با توجه به تأثیر زیبایی وبسایت بر ارزیابی کاربران، پیشنهاد میشود حتماً اطمینان حاصل شود که اصول UI مانند اندازه مناسب فونتها، تضاد رنگ پسزمینه با رنگ فونت، استفاده از رنگهای جذاب، عدم شلوغی در وبسایت و… در طراحی وبسایتتان رعایت شده باشد.
اسرار تاثیرگذاری تجربه کاربری بر سئو
در ابتدای مقاله اشاره کردیم که گوگل نمیتواند به دقت بررسی کند که آیا شما فاکتورهای خاصی از تجربه کاربری را در وبسایت خود رعایت کردهاید یا خیر! به همین دلیل تنها به رفتار کاربران در وبسایت شما توجه میکند و اگر به طور مثال کاربری سریعاً از وبسایت خارج شد، استنباط میکند که به دلیل تجربه کاربری ناکارآمد یا دلایل دیگر، این وبسایت مستحق بودن در صفحه اول نیست.
اکنون با توجه به این موضوع، شما باید برخی از اصول اساسی خود در بهینهسازی موتورهای جستجو را رعایت کنید تا از رفتار کاربران که ممکن است به دلیل نقصان در آنها باشد، جلب توجه کنید و گوگل نیز درباره شما و تجربه کاربریتان نظر مثبتی داشته باشد. بنابراین در ادامه به طور خلاصه این نکات را به شما توضیح میدهیم:
-
انگیزه جستجو
یکی از مهمترین عواملی که ممکن است باعث ترک سریع کاربران از وبسایت شود، عدم توجه به انگیزه جستجو است. انگیزه جستجو به معنای هدف یا انتظار کاربر از عمل جستجو است. به عبارت ساده، اگر کاربری عبارت “به آرامش رسیدن” را جستجو کند، هدف او چیست؟
اگر مقاله “آموزش مدیتیشن برای رسیدن به آرامش” را بنویسید، کاربر را درک نکردهاید و احتمالاً سریعاً از محتوا خارج میشود.
یا به عنوان مثال دیگر، فرض کنید کاربری عبارت “موبایل سامسونگ گلکسی S9” را جستجو کرده باشد، هدف او از این جستجو چیست؟
فرض کنید هدفش مطالعه مقاله درباره گوشی هوشمند بوده، اما انطباق کافی ندارد، بنابراین ممکن است سریعاً خارج شود. این امر میتواند به عدم پایبندی دقیق به سئو منجر شود یا به خاطر ترک سریع کاربران، رتبه شما کاهش یابد. زیرا هدف کاربر از جستجوی این عبارت، مشاهده صفحه محصول است نه مطالعه یک مقاله.
-
عوامل تأثیرگذار بر تجربه کاربری و سئو محتوا
به طور خلاصه، عوامل موثر بر قضاوت گوگل و تجربه کاربری صفحه شما شامل:
– لینکهای داخلی: راهنماییهای صحیح به صفحات دیگر سایت، باعث افزایش کلیک و زمان بازدید میشود.
– فراخوانی به عمل (CTA): دکمههای بزرگی که کاربر را به عملی وادار میکنند، احتمال کلیک را افزایش و نرخ خروج را کاهش میدهند.
– ویدیو و صوت: اضافه کردن محتوای ویدیو و صوت، به شرط جذاب بودن آنها، باعث افزایش زمان بازدید کاربران و بهبود تجربه آنها میشود.
– استفاده از تصاویر: حضور تصاویر در وبسایت، خستگی مخاطب را کاهش میدهد و تصاویر همراه با متن، تجربه کاربری را بهبود میبخشد.
– بهروز بودن و کامل بودن: برای جلب توجه مخاطبان، صفحهها باید بهروز و کامل باشند و اطلاعات جامعی را ارائه دهند.
– مقدمه مناسب: مقدمه مقاله باید جذاب و ترغیبآور باشد و مخاطب را به مطالعه متن وارد کند.
– تگهای هدینگ: استفاده مناسب از تگهای هدینگ (H2 تا H4) و تقسیمبندی محتوا باعث بهبود قابلیت خواندن صفحات سایت میشود.
– استفاده از کلمات ساده و جملات کوتاه: استفاده از کلمات ساده و جملات کوتاه، کیفیت محتوا را افزایش میدهد و باعث افزایش درک مطلب میشود.
نتیجه بهبود تجربه کاربری برای بهترین سئو
در نتیجه، به خاطر داشته باشید که سایت نخستین تماس شما و کسبوکارتان با مخاطبان است. در واقع، ظاهر و تجربهی کاربری سایت، عاملی است که باعث میشود مخاطبان دربارهی شما، کسبوکارتان و اعتمادپذیری شما، حکم بیابند. به همین دلیل، اکثر مخاطبان در مورد سایتهایی با تجربهی کاربری نامناسب و ظاهر ناشیفته، نظرات منفی دارند! پس حتی اگر موضوع سئو مطرح نباشد، برای موفقیت کسبوکارتان باید به تجربهی کاربری توجه کنید.